Hajós-Pincefalu

Hajós város legnagyobb vonzereje a mintegy 1200 présházból álló pincefalu. A pincefalu rendezett utcákból áll, amelyeket a présházak és az alattuk elhelyezkedő, löszfalba vájt pincék alkotnak.

Sokak szerint Európában nincs még egy hasonló szerkezetű és egybefüggő pincefalu. A szűk utcák, takaros présházak hangulata és a kellemes borok felejthetetlen élményt nyújtanak az ide látogatóknak. Jellemző fajták a cabernet sauvignonkékfrankos, kadarka, a kövidinka és a cserszegi fűszeres.

A pincefalu kialakulása azonos időben történt a település kialakulásával. Az 1980-as évek óta sok pincét átalakítottak vendégfogadásra, illetve sok ilyen épült újonnan. A település több rendezvénye is értelemszerűen a borhoz kapcsolódik, ilyen például a minden évben május végén megrendezésre kerülő Orbán-napi Borünnep, aminek kulturális programjai sok ezer érdeklődőt vonzanak. Emelett a Vintegro pinceszövetség szervezésében több rendezvény is színesíti a pincefalu programkínálatát. Ilyen például az “Adventi Nyitott Pince Napok” vagy a “Tavaszi pincenyitogató” is.